Skip to content

Kunstfoto

Tema: Forfall

Tema: Natur

TRINES KUNSTFOTO

Målet bak ethvert kunstbilde Trine tar er at bildet skal formidle noe mer enn det objekt som avbildes. Det være seg en følelse, en stemning, eller en historie. Det skal ha et estetisk uttrykk, der tilskueren opplever noe i møte med bildet. Det ligger en kunstnerisk intensjon, en underliggende tanke bak bildene hennes. Noen ganger er hun bevisst på hva dette er, andre ganger kan hun ikke beskrive med ord hva det er hun ser, fordi motivet taler direkte til hjertet.

Trine er spesielt interessert i detaljer, i utsnitt, og i det forfalne. Kunsthistorikeren Ole Henrik Moe har definert fotokunsten som: «Et fotografi er kunst når det viser et utsnitt av virkeligheten sett gjennom et personlig temperament». Et kunstfoto oppstår på bakgrunn av kreativitet, selvstendighet, eget uttrykk og fotokunstfaglig forståelse. Det kan være åpent for mange tolkninger, samtidig som det kan vise fotografens subjektive meninger. Et kunstfotografi nummereres i maks 30 eksemplarer, og regnes ikke som et massemediaprodukt. Historisk sett var det i 1996 at Kulturdepartementet bestemte at fotografi kan regnes som kunst. Jan Brockmann, som er tidligere direktør ved Museet for samtidskunst i Oslo, mener at kunst bringer betrakteren til ny innsikt og erkjennelse, eller til randen av dette.

Trine Kvalnes er i tillegg til å være kunstfotograf også illustratør og grafisk designer, og har fra våren 2019 et atelier og galleri i et såkalt "Tiny house" (minihus på hjul) i Mandal. Hun har tidligere jobbet som frilanser i ulike magasiner, ukeblader og lokalavisen i Modum. Hun har hatt tre separatutstillinger, og selger signerte og nummererte kunstfoto. Kunsten printes på alt fra lerret, aluminium, skumplater, akryl og vanlig innramming.

Kunst er ikke hva du ser, men hva du får andre til å se.

– Edgar Degas